ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

OPATSKA RIZNICA SV. MARKA

   
    Ako ste odlučili posjetiti opatsku Riznicu sv. Marka,učinili ste najbolji izbor.To će Vam pričinjati posebno zadovoljstvo.Skatedralnog trga popnite se na prvi kat negdašnje biskupske palače koja potječe iz XIV. st. ,sa svojim sadašnjim izgledom iz XVII. st.
  Riznica je crkvena ustanova osnovana  g. 1954. zaslugom Don Ive Matijace dugogodišnjeg opata-župnika pročelnika ove crkve.Postavljena je u ugodnim prostorijama negdašnjih korčulanskih biskupa prema zamisli prof. Ljube Babića.On ju je rasporedio u nizu sjajnih dvorana starog biskupskog dvora redosljedom stilskih razdoblja povjesti umjetnosti,onako kako to najbolje odgovara za shvaćanje izloženih predmeta.
  Najvećii najvrjedniji dio izloženih predmeta pripada inventaru katedralne crkve.Znatan dio predmeta pripadao je ovdašnjim bogatijim obiteljima te predstavlja kulturnu baštinu grada Korčule.Tu ima također i predmeta koje je Don Ivo neumorno skupljao i izvan našeg grada u namjeri da ih predstavi javnosti i sačuva za budućnost.Izloženi predmeti su ponajviše crkvenog ali ima i onih svjetovnog značenja.Njihova starost je relativna od III.st. pr. Krista pa  do XX. st.
  Ulazeći uz stepenice u Riznicu,odmah na početku zapaziti čemo kip sv. Marka,M. Radice,kolajnu Majke  Terezije,dar grada Kalkute kad je ona dobila Nobelovu nagradu za mir g. 1979.Tu je i perzijski sag,zatim zbirka malih kućnih ikonaXV.-XIX. st. zbirka crteža i grafika XVI.-XX. st.U zidnoj vitrini se ističe dio bizantinskog brončanog križa iz VI. st. i druge sitne umjetnine u metalu iz XV.-XVIII.st.
    Druga dvorana predstavlja staru dalmatinsku i hrvatsku umjetnost gotike i renesanse s nizom slika dalmatinskih i dubrovačkih slikara XV.-XVI. st.rukopisa obrednih,matičnih,pravnih i drugih knjiga od XV. XIX. st. Tu se nalazi i barokna biskupska kapela s katedralnim moćnicima XVI.-XX. st , te kameni fragment pleterne ornamentike IX.-X. st.
   Ovdje treba posebno istaknuti poliptih,Gospu sa svecima remek - djelo hrvatskog slikara Blaža Jurjeva Trogirana,umjetninu neprocjenjive vrijednosti iz g. 1434.Istom autoru pripisuje se i Mala Bogorodica.Na suprotnom zidu nalazi se gotička slika Gospa doji Isusa,Ivana Ugrinovića,dubrovačkog slikara iz početka XV. st.Tu je sv. Damjan nepoznatog autora kao i druge slike dubrovačke škole iz XV.-XVI. st.Svojim izgledom privlače i dvije slike pripisane Pellegrinu da San Daniele iz XVI. st s nizom svetačkih likova.San Daniele iz Udina je porijeklom iz Zagreba.
   U vitrinama uza zid nalaze se povjesni dokumanti ovog grada:matične knjige Directorium Episcoporum,Statut Kaptola,zatim Korčulanski kodeks  XVII. st. na pergameniku,Korčulanski graduale iz XVII. st.,Korčulanski sakramentar iz XV. st.,Pjesmarice bratovštine Svih svetih iz XIV. st., neume iz XII. st. , te drugi kodeksi,inkunabule i knjige.
   U zidnom ormaru izloženo je zlato i srebro,radovi domaćih i mletačkih zlatara,vlasništvo korčulanske katedrale od XV.-XIX. st.,gotički kaleži,pacifikali,sviječnjaci,kadionica,sudovi za  sv. ulje itd.U staklenoj vitrini su izloženi darovi u zlatnom nakitu i prsni križevi biskupa i opata iz XV.-XIX. st.Našu pažnju privlači i kutija za balotacijun.U središnjoj vitrini nalaze se skice i crteži ljudskog tijela velikih majstora talijanske i njemaćke renesanse i baroka XVI.-XVIII. st. : Rafael.Giacomo Palma,Tiepolo,Johann Grund iz 1880.g.itd.Spomenimo i radove u drvu : torzo glava Kristova nepoznatog autora i kip sv. Jakova,najvjerovatnije djelo domaćeg majstora F. Čučića.
   Kućna kapela korčulanskih biskupa iz XVII. st. podsječa nas na 36 biskupa od g.1300. do 1828. u našem gradu kad je Biskupija ukinita i pripojena Dubrovačkoj biskupiji.
    U dvorani talijanske renesanse ističe se ugerađena gotička bifora iz radionice protomagistra M. Andrijića iz XV. st. Uokolo su izložene umjetnine XV.-XVI.. st. koje se pripisuju poznatim majstorima ili njihovim školama : Sv. Konverzacija,-Tizian,Navještenje-Veronese,Portret mladića-Carpaccia,Bogorodica s Djetetom-Bellini,G. da Santa Croce,portret Viteza.Zastupljene su i škole J. da Todi i Tintoreta.u kutu je slika Agara s Izmaelom u pustinji i flandrijske škole XV. st.Tu je stablo života,tri otajstva iz Kristovog života od alabastra iz Nottinghama XV. st.Imamo nadalje i triptih Marije Stuart iz 1600. g. i druge umjetnine.
    Sa strane je vitrina koja pokazuje veći broj starih europskih medalja XV.XIX. st.Isiče se brončana medalja  Katarine Sforza iz XV. st.,Ceninia i srebrna medalja Otkupljenje iz XVI. st,H. Erharda.
     Središnja vitrina zadrži zbirku numizmatike : antičko vrijeme Grka i Rimljana,srednji vijek,Biznat,Venecija,Dubrovnik.Posebno se ističu dva novčića korčulanske grčke kolonije iz IV. st. prije Krista.Tu su izložene zbirke metalnog novca novovjeknih država u bronci,srebru i zlatu.
     Barokna dvorana odlikuje se izloćcima XVII.-XIX. st.U središtu je biskupski tron Vicka Tironia iz Brača,XVIII. st. , u vrhu grbovi korčulanskih biskupa i opata,na podu je biskupski faldistorij 1710. , 4 velika kandelabra Andrije Brustolona iz  XVIII. st.Uokolo su portreti korčulanskih biskupa : Španića-T- Kokolja,Kosirića,kanonika Andrijića,Geričića iz XVIII. st. Tu su radovi slikara : U. Lampia,de Longhia,Pončuna,Benkovića,Berganta,Layera,Magnasca,Dolcia i drugih.
    U središnjoj vitrini naleze se pečati korčulanskih biskupa,papinske medalje,zavjetne ploćice,europske moderne medalje itd.
    U ormaru-vitrini nalazi se : sitno srebro,majolika,porculan,staklo,sve za kućnu upotrebu : engleske,francuske i njemačke provenijencije.
    Moderana hrvatska umjetnost obuhvaća vrijeme XIX.-XX. st. Tu su slike,skulpture,plakete i medalje.Autori su : Ljubo Babić,Celestin Medović,Miroslav Kraljević,IvoDulčić,Bruno Bulić,Đuro Pulitika,Edo Murtić,Ivan Meštrović,Ivo Kerdić,Senečić,te korčulani : A. Fistanić,M.Radica.T. Ivančević,P. Pallavicini,V. Fabris,Izvor Oreb,F. Kršinić,Minakov,Nobilo i itd.Među brojnim medaljama sakralnog i svjetovnog sadržaja ističe se  one I. Kredića.
     Riznički ponos su dragocjena svećenićka i đakonska odjela.Ona su izrađena od skupocjenih materijala : brokat, damast,svila itd.Tu susrećemo radove vezane zlatom,srebrom i raznobojnom svilenom niti.Večina ovdje izloženog ruha pripadala je stolnoj crkvi sv. Marka koja je uvijek bila dolično opremljena svim potrebnim liturgijskim ruhom.Tu su : misnice iz XV. st.,dalmatinke XV. st.,plaštevi,mitra,antipendij XVI. st.,medaljioni XIV..XV. st sa svecima,misnica i plašt biskupa M. Drage,misnica biskupa N.Španića,barokno ruho u zlatu i srebru.Tu su kompleti baroknog ruha zlatnog i crveno-zlatnog nabavljeni u Mlecima u XVII. st. , kao i dva kompleta,bijeli sa zlatovetom i bjeli brokat sa šarenim cvijećem iz Italije,krajem XIX. st. Crveni baršunasti plašt ukrašen zlatovezom potječe iz Češke iz g.1916.
     Lapidarij nad cisternom iz XIII. st. čuva kamene fragmente XIV.-XVII. st.Posebno se ističe vrh Andrijićeva ciborija koji je nekad služio kao krstionica,a još ranije kao nosač stare propovjednice.Tu se nalaze i neki biskupi i obiteljski grbovi kao i najstariji natpis na hrvatskom jeziku u našem gradu iz g. 1606.
     U predvorju lapidarija uz gotičku škafu imamo nekoliko rimskih amfora,a poviše uza zid zbirku starog oružje turskih i drugih pušaka iz g. 1571.,zavjetni dar katedrali.
     U prizemlju do Kaptolske bibloteke XV. st. i arhiva XV.-XX- st nalazi se stara kuhinja.U njoj je velika zbirka rimske keramike iz I. st. srdenjovjekovno keramičko suđe,kositreni tanjuri XV. st.,te porculan i fajansa XVIII.-XIX. st.Uz ognjište je poredan veliki broj svakovrsnog suđa,naprava za kuhinjsku i kućnu upotrebu.To je sve iz starih korčulanskih kuća.
    Na kraju posjeta ovoj zbirci sv. Marka i sami ste se osvjedočeni da ste posjetili jedan od najdragocjenijih i najljepših naših zbirki i stekli ugođaj kakav se smo poželjeti može.Sve je to plod naše kulture i umjetničke baštine.

Nema komentara:

Objavi komentar